Undgå svindel under Covid-19
Hacking og identitetssvindel er et fortsat stigende problem, som mange dagligt bliver udsat for. Her under Covid-19 pandemien er det ikke blevet mindre. De kriminelle udnytter Corona-situationen til at lokke borgere til at afgive deres personfølsomme oplysninger. Det kan f.eks. være ved at tilbyde vacciner eller love økonomisk hjælp.
I alvorlige tider, som den nuværende Covid-19 pandemi, forsøger kriminelle at udnytte borgere til deres egen fordel. Svindlen kan ses i mange udgaver – f.eks. som hjemmesider med officielle kort over Corona’s udbredelse, og som giver et overblik over det samlede antal syge, døde og raskmeldte patienter globalt set. Eller Covid-19 relaterede phishing-kampagner, hvor svindlerne foregiver at være offentlige organisationer eller myndigheder, som udsender en mail om, at man skal skynde sig at bestille en vaccine, tjekke sit testresultat, eller at man er sikret en økonomisk hjælpepakke fra staten.
Hensigten kan være af forskellig karakter, men tit prøver de kriminelle at hive penge ud af borgere – nu med Corona som lokkemad. Hvordan kan det så se ud? F.eks. ved at lokke med at donere bitcoins til kampen mod Corona eller tilbyde nye vaccinationer, som borgerne skal guides til at betale for på falske hjemmesider. En anden vej er, at de kan forsøge at hacke personfølsomme oplysninger eller bankoplysninger. Det kunne ske ved, at man skal åbne en falsk vedhæftet fil med et Covid-19 testresultat eller ved, at man skal klikke på et fuplink i en mail eller sms.
Sikring mod Covid-19 relateret kriminalitet
Vi anbefaler, at du er særlig forsigtig og kritisk over for mails, som du får fra personer, offentlige myndigheder eller virksomheder, som du ikke genkender eller er kunde hos – det samme gælder, hvis mailen ser professionel ud. Vi har samlet et par tips:
- Vær især opmærksom, hvis du får mails, som indeholder følgende i emnelinjen: Corona, Covid-19, pandemi, krise, navn på sygehus, regeringen, vaccine-navn m.m.
- Når du åbner en mail, skal du kontrollere mailadressen på afsender. Selvom navnet fremtræder officielt og ser korrekt ud, er mailadresser ikke altid troværdige. Følg op på, om det er en legal henvendelse via den officielle hjemmeside.
- Hvis du får tilsendt et link på f.eks. mail eller via sociale medier, som du synes, virker mistænkeligt, skal du undersøge, hvem afsenderen er, inden du klikker på linket. Download desuden ikke vedhæftede filer, hvis du tvivler på troværdigheden.
- Du bør aldrig opgive dine personfølsomme oplysninger (det gælder også bankoplysninger) i mails, på telefon eller på sociale medier.
Hvis du først bliver offer for cyberkriminalitet, er det svært at overskue, hvad du skal gøre. Har du tegnet din indboforsikring hos os, er ID-sikring og Web Clean-up inkluderet, og vi kan hjælpe dig godt videre. Læs mere.